Co dělat, když se tělo v létě přehřívá?

Co na léto a naše tělo říká Ajurvéda? … zeptali jsme se naší kamarádky Ivany Robošové z Centra Revital, která se Ajurvédou zabývá.
Co dělat, když se tělo v létě přehřívá?

V létě dostávají naše těla z venku víc tepla, než v jiné roční období, a protože si vyrábíme i své vlastní teplo (vzniká jako vedlejší produkt metabolických funkcí - např. trávení), tak se hodně potíme, cítíme se unavení, otékají nám ruce a nohy, nemáme chuť k jídlu a někdy se nám nechce už ani myslet. Ale to jsou jen běžné potíže.

- Potíže bývají i větší?

Ovšem – suchost pokožky, suchost v ústech, různé vyrážky na těle, průjem, dehydratace, zlostná nálada, pálení žáhy, překyselený organismus, zapáchající stolice, pálení při močení, pálení při stolici, slabost organismu, potřeba sladkostí a cukru, nechuť k jídlu, absence hladu, zapáchající pot, otoky – tak tyto příznaky již symbolizují zvýšenou horkost v těle.

- Co s tím můžeme dělat?

Naše tělo si s tím většinou umí poradit samo, ale neuškodí, když mu pomůžeme. Aby snížilo tělesné následky letního vedra, sníží naši schopnost trávit a tím se zmenší i náš apetit. V této době je proto důležité nepřemáhat se a jíst jen lehce – tím tělu výrazně pomůžeme.

Pro léto také platí, že by hlavním a nejdůležitější jídlem dne měl být v poledne teplý oběd a ne jen lehký salát. Trávicí síla našeho vnitřního ohně je v tuto dobu nejvyšší a díky tomu nebudeme tělo zbytečně zatěžovat. Z poledního jídla čerpá palivo a živiny pro fungování po celý den.

(pozn. Domu jógy: Čínská medicína doporučuje naopak mezi 11 – 13 hodinou nejíst vůbec, hlavní jídlo dne doporučuje mezi 15 – 17 hodinou. Ovšem každý jsme jiný a každému vyhovuje něco jiného, tak můžete vyzkoušet obojí, a které doporučení bude vyhovovat zrovna vám, tak to je pro vás to pravé.)

- Na co si máme dát pozor? Předpokládám, že na „zahřívací“ potraviny, nápoje a koření...

Ne tak docela. Zvláštním nebezpečím pro naši rovnováhu jsou chlazené a ledové nápoje. Právě po nich totiž toužíme, když se rtuť teploměru vyšplhá na hranici veder. Stejným problémem je potom i klimatizace. Představme si, jaký mechanismus tím v našem těle rozpoutáme. Vysoká okolní teplota dodává našemu organismu horkost. Přirozené je, že naše tělo potřebuje vyrovnat a sníží tedy naši schopnost trávit - své vlastní teplo produkuje jen minimálně. Když však pijeme ledovou vodu nebo jsme v klimatizovaném prostoru, dostane naše tělo informaci: „Přišlo studené“, čímž ho donutíme vyrábět tepla více. Má pocit, že je potřeba zahřívat, a potíže jsou na světě – začneme se přehřívat ještě víc. Dá se říct, že k tomuto přehřívacímu efektu dojde vždy, když nás něco „rozpálí, rozžhaví“.

- Co tedy Ivo doporučuješ – co v letním období jíst a pít, co naopak nejíst a nepít?

Něco jsem pro vás sepsala, ovšem následující doporučení se někdy těžce dodržují, protože léto je také časem dovolených, setkávání s přáteli, grilování, pikniků ... A vše je spojené s pojídáním dobrůtek, popíjením drinků, ponocováním. Prostě se vším, co není pro tělo příliš ideální, moc mu neprospívá a ve výsledku vede k zátěži.

Měli bychom se vyhýbat:

  • masu
  • uzeninám a rybám
  • olejnatým, tučným, smaženým nebo grilovaným pokrmům
  • alkoholu, kávě, různým energetickým a bublinkovým nápojům a ledu v jakékoliv podobě
  • neprospívá nám ani dlouhý pobyt na žhavém poledním slunci
  • horkost se v nás zvýší i tehdy, když se rozčílíme nebo jsme ve stresu
  • opatrně bychom se měli stavět i ke sportu – pozor na silové sporty a sporty, kde je na prvním místě zátěž a výkon

Naopak nám prospívá:

  • dobré jsou zchlazující potraviny, jako je sladké ovoce, čerstvé ovocné a zeleninové šťávy, pšenice, ječmen, rýže, sladká a hořká zelenina (např. cukety, salátové okurky, turecká čočka)
  • teplé mléko a sladké lassí
  • vlažné nápoje, mátový čaj
  • voda s limetkou, s krájenou okurkou
  • lehké formy sportu: jóga, plavání, cykloturistika, procházky
  • dýchací techniky
  • kokos
- A nějaký kompromis by nebyl? Jak říkáš – doba dovolených, grilování atd...

Byl, ale nejdřív bych potřebovala ještě něco říct. Já osobně ajurvédu vnímám jako moudrý způsob života, jako poznání a respektování pravidel, hledání rovnováhy. A když se mi podaří pochopit, za jakých okolností je naše tělo funkční a za jakých nefunkční, tak se podle toho také mohu zařídit. Potřebuji vědět, co mám dělat jako opatření, když se zrovna podle doporučených pravidel nechovám, a potřebuji si uvědomit, že by těchto „hříšných dnů“ neměla být většina. Možná by se mnou někteří zarytí „ajurvedáři“ nesouhlasili, ale mně to takhle dává smysl. Přijde mi, že tímto způsobem může být ajurvéda dostupná a sympatická široké veřejnosti. Je potřeba vědět, když už v létě nějaký ten „prohřešek“ proti doporučením udělám, jak to potom napravím. Musím hledat právě tu rovnováhu.

A teď už těch pár jednoduchých praktických tipů:

Ze všeho nejjednodušší je používání ochlazujícího koření. To můžete přisypat do vody, do pokrmů a tím podpoříte létem oslabené trávení a zároveň tělo vnitřně ochladíte. Do vody si můžete přidávat rozdrcený římský kmín, do kávy zas kardamom. Dalším výborným kořením pro léto jsou koriandr, fenykl, lístky růží a z bylin třeba čerstvá máta. Popíjejte vlažnou vodu s limetkou, okurkou nebo mátou či vlažný a lehce oslazený čaj s mátou pernou. Po obědě si můžete dopřát vynikající nápoj lassí.

Tady je recept na lassí – vyzkoušejte! Vodu smíchejte s kvalitním bílým jogurtem v poměru 1:2 (1 díl jogurtu a 2 díly vody), ½ lžičky mletého kardamonu, ½ lžičky růžové vody, 1 lžička kvalitního přírodního třtinového cukru. Všechny ingredience smíchejte a mixujte 30 vteřin. Nebo druhá varianta, kdy voda a jogurt budou ve stejném poměru a pro zlepšení trávení přidáme špetku kamenné soli, špetku černého pepře, mletého římského kmínu a špetku zázvoru. Tento nápoj pijeme po každém hlavním jídle.

Pro ty z vás, kdo byste chtěli koření vyzkoušet a nechce se vám přemýšlet jaké přesně kdy použít, vyrábíme a mícháme originální ajurvédské směsi – jsou vyrobeny bez konzervantů podle tradičních ajurvédských postupů. Ta s názvem LETNÍ SMĚS má všechny vlastnosti koření pro léto a můžete ji použít do salátů, jogurtů, lassí, zálivek, do vody, mléka, při vaření nebo grilování. Když jdete někam na oběd či na večeři, můžete si touto směsí jídlo „ošetřit“, aby bylo lépe stravitelné a nevytvářelo zbytečné horko. (poznámka Domu jógy: tyto směsi jsou k zakoupení na recepcích na Andělu a na Chodově)

- Ivo, děkuji ti za tipy na léto pro naše klienty, věřím, že pro ně budou přínosem:-)

Já zase vám všem přeji krásné letní dny a chuť něco z doporučeného vyzkoušet.

Ivana Robošová

Poznámka závěrem: Pokud byste se chtěli dozvědět víc, tak na stránkách www.centrumrevital.cz můžete sledovat i další doporučení a recepty, které budou pro tohle roční období určitě užitečné. Snad se vám budou hodit.

Novinky

Rádi se vzděláváte a diskutujete o józe?

Rok psa

Newsletter Domu jógy

Chcete zasílat novinky a zajímavé informace o józe?

Přihlaste se k odběru novinek

Další služby

E-shop Domu jógy

Masáže Chodov a Vinohrady

Pronájem studia

Půjčovna a prodej sítí na Aerojógu

Články a zajímavosti nejen o józe

Téma měsíce: Jak si užíváte Šavásanu vy?

To je nuda! Svědí mě nos. Chci se podrbat. Ale všichni tu vytuhli…, kašlu ...  Více

Rok psa

Malou část nového roku máme za sebou a během ní jsme si pravděpodobně ...  Více

Dech a život

Bez nadsázky si dovolím tvrdit, že dech je ten nejdůležitější proces pro ...  Více

Jsme na Facebooku

S radostí vás přivítáme mezi našimi fanoušky. Dozvíte se nejen o našich akcích a novinách, ale také různé zajímavosti ze světa jógy.

Pokud chcete probudit všechnu lidskost, probuďte prvně sami sebe. Pokud chcete odstranit veškeré utrpení světa, prvně odstraňte v sobě vše negativní. Nejvyšší dar, který můžete dát, je vaše vnitřní transformace.

Lao-C

Ochrana osobních údajů |  Podmínky a pravidla rezervačního systému |  Provozní řád |  Odhlásit se z odběru e-mailů